Capítol 6: Nùgoro (7/2/2021)

Llengua: sard (varietat nuoresa)

L’última estació de Beni cun me és Nùgoro (en italià i oficialment Nuoro), al centre de l’illa, una ciutat que sol ser associada amb el que es vol presentar com una sarditat pura, un lloc de tradicions atrapat en el temps. Lluny d’aquesta imatge romàntica i uniforme, passegem pels seus carrers per entendre si és realment aquella realitat hermètica de les novel·les de Grazia Deledda (escriptora sarda en italià, premi Nobel de literatura del 1926).

De fet, Nùgoro és evidentment una ciutat sarda, amb presència de la llengua i de les tradicions, però també hi ha multiculturalisme, rap i hip-hop, i activistes com els de Sardware, un grup de joves que treballa per la presència de la llengua sarda en la tecnologia. Amb ells parlarem de programes com el traductor automàtic d’Apertium, per traduir de l’italià i del català al sard, i d’altres projectes gràcies als quals avui podem utilitzar, en sard, Telegram, Jitsi, Duckduckgo o sistemes operatius per a mòbils com Ubuntu Touch.

Per acabar, coneixerem finalment l’amic i càmera Mauro Pes, que per fi girarà la càmera i ens explicarà com ha viscut el procés d’enregistrament del programa.

A menzus bìdere!