TV: Beni cun me! (RAI3)

Beni cun me, 2021 (RAI/Terra de Punt)

Un programa de TV sobre les llengües en perill de Sardenya

Adrià – Beni cun me és un programa sobre l’immens patrimoni lingüístic i cultural de Sardenya, i en concret sobre les llengües pròpies de l’illa, totes en perill d’extinció segons l’Unesco. El tràiler es pot veure aquí, i les cançons de Lo somrís de la magrana en són la banda sonora.

Enregistrat durant l’estiu del 2019, vam recórrer Sardenya amb furgoneta, a la recerca de persones i d’esdeveniments relacionats amb les llengües autòctones: l’alguerès (el català de l’Alguer), el sard, el lígur (tabarquí), el turrità (sasserès) i el gal·lurès. Entre les aparicions del programa, hi ha els algueresos Claudio Gabriel Sanna (músic), Irene Coghene (Plataforma per la Llengua) i Giuliana Portas (Ofici Lingüístic), el raper callerès Dr. Drer; Remigio Scopelliti, ex-batlle de Câdesédda, entre altres.

El programa va ser concebut des del començament com un intercanvi multilingüe amb l’objectiu de contribuir a la visibilització de les llengües de Sardenya, i de passada comprovar un cop més que la diversitat lingüística no impedeix la comprensió entre parlants de les llengües de l’illa.

La mateixa RAI va fer-ne una notícia el dia 2 de gener del 2021, al telenotícies de Rai3 [min. 17.20 h].

Aquest bloc, doncs, farà un resum de cada capítol, i fornirà també explicacions complementàries. Ah! I cada entrada del bloc acaba amb una mateixa frase en la llengua del lloc visitat; descobriu-la!

Capítols:

  1. Casteddu, 3/1/202
  2. Câdesédda i U Pàize, 10/1/2021
  3. L’Alguer, 17/1/2021
  4. Sàssari, 24/1/2021
  5. Gaddura, 31/1/2021
  6. Nùgoro, 7/2/2021

Càmera: Mauro Pes
Producció: Terra de Punt i EjaTV
Drets: RAI3