Beni cun me in Amèrica: capítol 1

De Sardenya a Califòrnia no és sols el nom del meu darrer disc. És també la història de com vaig arribar, el 2021, als EUA, amb un contracte de professor de traducció per a la California State University Long Beach, i de com de seguida hi vaig conèixer la comunitat sarda.

En certa manera, és també l’explicació de com neix la segona temporada de «Beni cun me», aquest cop des dels EUA. I, com que aquest és un programa sobre llengües, cal començar reconeixent que molts dels topònims d’aquella zona deriven d’una història d’extermini per part d’Europa: des de Puvungna (Long Beach) fins a Abya Yala (Amèrica), restituir la dignitat a les llengües amenaçades passa també per combatre la toponímia colonial. Malgrat el títol definitiu del programa, m’agrada pensar que és reflex d’un procés de presa de consciència i transformació global: és un privilegi haver conegut, per mitjà del programa, les nacions originàries de la zona.

El 2025, de vacances a les platges de l’Argentiera, retrobo el meu amic Bisenti Porcu, propietari del restaurant Carasau de Culver City, a prop de Los Angeles. Junts recordem el dia que vam convidar les amistats sardes per sopar tot de delícies del Carasau. També visitaré la casa d’en Mirko Pisu, que va viatjar a Califòrnia i hi va trobar l’amor.